Ultra vires ilkesi uygulaması
Ultra vires ilkesi nedir ve nasıl tanımlanır. Eski TTK’da şirketler sadece ana sözleşmedeki işleri yapabiliyor ve ana sözleşmedeki işlerle sorumlu tutulabiliyor; dolayısıyla ana sözleşmede yazmayan ve şirketin yaptığı işlerden şirketler belirli ölçülerde sorumlu olmuyordu. Ancak, yeni TTK ile birlikte ultra vires ilkesinden vazgeçilmiş ve mezkur kanunun 125. Maddesinde, ticaret şirketleri istisnai hükümler saklı kalmak şartıyla Türk Medeni Kanunda yazılan bütün haklardan yararlanabilir ve bütün borçları üstlenebileceklerdir.
Bunun pratikteki karşılığı şirketler artık kanunen yasaklanmış olmayan ve kanunlarda özel yetki gerektirmeyen her alanda TMK’nın 48. Maddesi kapsamında bütün işleri yapabilecektir. Yani şirketler ana sözleşmede yazmasa bile bütün işleri yapabilir ve bunlarla ilgili borçları üstlenebilir.
Eskiden olduğu gibi farklı işler yaparken ana sözleşme değişikliği ve diğer prosedürler gerekmeyecektir. Ancak, vergi hukuku açısından yapılan her farklı işi, yeni faaliyet alanı (nace kodu) olarak 30 gün içinde vergi dairesine bildirmek gereklidir. Farklı faaliyet alanları veya nace kodu alanlarındaki açıklamalarda dikkate alınmalıdır.
Ultra vires ilkesi nedir
Türk Ticaret Kanununa tabi şirketlerin yalnızca ana ve/veya esas özleşmesinde yazan belli işlemleri ve ticari faaliyetleri yapabilmesi durumuna ultra vires ilkesi denir. Eski Türk Ticaret Kanununda ultra vires ilkesi geçerliydi, ancak 2012 yılında yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte ultra vires ilkesinden vazgeçilmiştir.
[…] hak ilkesinin kaynağı içtihatlardır diyebiliriz. Ultra vires ilkesi ile ilgili bilgiye buradan […]