Mühür bozma suçu nasıl işlenir
Mühür bozma suçunun işlenebilmesi için yetkili makamlar tarafından koyulan mührün tamamen kaldırılması ve/veya mührün konuluş amacına aykırı hareket edilmesi gerekmektedir. Mühür bozma suçu ve cezasıyla ilgili aşağıdaki örnekler verilebilir.
Örneğin, İ Belediyesi ruhsata aykırı yapılan A’ya ait işyerini mühürlemiştir. A’da belediye ekipleri gittikten sonra koyulan mührü kaldırmıştır. Bu durumda Belediye ekiplerinin koyduğu mührü kaldıran A, TCK’nın 203’üncü maddesindeki “mühür bozma” suçunu işlemiştir.
Örneğin, İ Belediyesi ruhsata aykırı yapılan A’ya ait binayı mühürlemiştir. A’da belediye ekipleri gittikten sonra koyulan mührü kaldırmamış, ancak inşaata devam etmiştir. Bu durumda Belediye ekiplerinin koyduğu mührün koyulma amacına aykırı hareket eden A, TCK’nın 203’üncü maddesindeki “mühür bozma” suçunu işlemiştir.
Mühür bozma suçu ve cezası (TCK 203. Madde)
Mühür bozma suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” bölümünde düzenlenmiştir. Mühür bozma suçu aşağıdaki gibi hüküm altına alınmıştır:
“Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Mühür bozma suçunda amaçlanan, bir şeyin olduğu gibi saklanması veya varlığının aynen korunmasını sağlamaktır.
Mühür bozma suçunun cezası
Mühür bozma suçunu işleyen kişiler hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. Mühür bozma suçu ve cezasında seçimlik ceza belirlenmiştir. Mühürde sahtecilik suçu ile mühür bozma suçu farklı kavramlar olup farklı esas ve cezaya tabiidir.
Kaynak: Türk Ceza Kanunu