LPG’deki Vergi Oranları
LPG’de vergi var mı veya LPG’deki vergi oranları genelde araştırılmaktadır. LPG’den iki farklı vergi alınmaktadır. Birincisi, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 1’inci maddesine göre alınan KDV tutarıdır. Alınan KDV’nin oranı ise mezkûr kanunun 28’inci maddesine göre belirlenen kararnameye göre % 18’dir.
Yukarıda ve aşağıda görüleceği üzere, son dönemlerde LPG’nin KDV ve ÖTV oranlarında herhangi bir artırım yapılmamıştır. KDV oranları aynı kalmakla beraber, doğalgazın dünya fiyatı ile döviz kurunun KDV matrahını artırması nedeniyle burada devletin KDV’den elde ettiği vergi geliri toplamda tutar olarak artmaktadır. (Ancak bu durum mutlak değildir; KDV kanunun 29’uncu maddesine göre KDV de indirim sistemi vardır. Eğer LPG’yi satan kişinin veya şirketin devreden KDV tutarı bu dönemlerde fazla ise bu şirket özelinde ödenecek KDV çıkmayacağı için devletin tahsil ettiği KDV artmayabilir.)
Kaldı ki; LPG’den alınan KDV tutarı doğalgaz dünya fiyatı ile döviz fiyatı artsa bile, yukarıda anlattığımız indirim sistemi gereği vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerden alınan LPG’nin KDV tutarını (binek otomobillerde maksimum % 70’i indirilebilir) indirebildikleri ve/veya gider yazabildikleri için KDV bu manada vergi mükellefleri için nihai bir vergi değildir.
Ancak, vergi mükellefi olmayanlar için LPG’den alınan KDV nihai bir vergi olarak görülebilir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun 1’inci maddesi (a) bendine göre, I sayılı listedeki malların ithalatçıları ve rafineriler dâhil imalatçıları tarafından telsim edilmesinin ÖTV’ye tabi olduğu ve ayrıca aynı maddenin sonunda özel tüketim vergisinin tek aşamada alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Yine, ÖTV Kanunun 11’inci maddesinin 1.fıkrasına göre, I sayılı listedeki mallar için belirlenen maktu vergilerin metreküp üzerinden alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Buna göre, I sayılı listede bulunan LPG üzerinden alınan özet tüketim vergisi 01.03.2022 tarihinden itibaren metreküp başına 0,85-TL’dir.