Katılım bankaları nedir?
İslami finans veya katılım bankacılığı adıyla kurulan banka ve benzeri finans kurumlarıdır. Tüketici kredisi benzeri bir mal veya hizmet alımına alım satıma konu olmayan durumlarda kredi vermezler. Katılım bankaları çok zor kredi verirler; onların istediği/aradığı şartlardaki insanların zaten krediye ihtiyacı olmaz.
Katılım bankacılığı
Katılım bankalarının en ilginç özellikleri normal mevduat bankalarına göre piyasadan çok daha ucuza fon toplamalarına rağmen, çok daha pahalıya fon satmaları ve/veya kredi kullandırmalarıdır. Bu haliyle fon ihtiyacı olanlar için dezavantajlı bir durumda olurlar. Bunun mantıklı bir açıklaması da yoktur; zira her finans kurumunda çalışanlar vardır ve vergi oranları aynıdır. Yani maliyet ve gider açısından herhangi bir mevduat bankasından çokta farklı değillerdir. Katılım bankacılığındaki bazı diğer ücretlendirmeler (ekspertiz avukatlık ücretleri vs.) zaten fon kullanandan alınmaktadır.
Katılım bankaları vergilendirme
Katılım bankaları kurumlar vergisine tabi olup aynı zamanda yaptıkları işlemler nedeniyle Banka ve Sigorta Muamele vergisine tabiidirler. Katılım bankalarının da diğer mevduat bankaları gibi genelde KDV mükellefiyetleri yoktur. Ancak, sorumlu sıfatıyla yapılan KDV tevkifatları bu durumun dışındadır.
Katılım bankalarının özellikleri
- Normal bankacılık sitemine göre işlemleri oldukça yavaş işler. Bunda yaptıkları işin biçimleri de etkili olabilir. Ama genellikle çalışanlarının risk almaktan uzak durması ile normal mevduat bankalarına göre teknolojik yatırımlarının eksikliğinden kaynaklanır.
- Kimisine göre sadece isim değişikliği olduğunu ve normal bankalardan bir farkı olmadıklarını ifade ederler. (Herkesin kendisini din uzmanı görmesinin bir sonucu olabilir)
- Yıllarca sayı olarak artmalarına rağmen bir türlü gelişmeyen bu alanda dinin temel kaidelerini bozmadan bir reforma ihtiyaç var gibi görünen bankalardır.
[…] Katılım Bankası Genel Müdürlüğüne […]