Denetim çeşitleri
Genel olarak denetim iç denetim ve dış denetim olarak iki kısma ayrılır. İç denetim genelde kurum personeli olan iç denetçilerle, dış denetim ise genelde kurum personeli olmayan denetçi ve/veya müfettişlerle yapılır.
Denetim yapılış usulüne göre iç ve dış denetim şekliyle; yapılış amacına göre hukuki denetim, mali denetim, özel denetim; yapılış tarih ve zamanına göre sürekli denetim, belirli aralıklarla denetim ve anlık denetim şeklinde yapılabilir.
Denetim nedir
Serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlerin yapacakları denetimlerle ilgili çalışma usul ve esasları hakkındaki yönetmeliğe göre denetimin amacı, firmalar ile kurum ve kuruluşların sahiplerine ve ortaklarına, alacaklıları ile kredi veren kuruluşlara, işveren ve isçi kuruluşlarına, devletin idari ve ekonomik birimleri ile vergi dairelerine, söz konusu kurum ve kuruluşların mali tablolarında yer alan kuruluşların gerçeğe uygun doğru ve güvenilir kayıtlar olduğunu ortaya koymaktır.
[…] raporları meslek mensuplarının düzenlediği […]
[…] denetim raporlarında rapor tarihi, raporun dayanakları, meslek mensubunun görüşleri ile imzasının […]
[…] durumun özelliğine göre birçok sözleşme yapmaktadır. Bunlar tasdik sözleşmesi ve denetim sözleşmesi vb. diğer […]
[…] Başkanlığı tarafından yapılacak harcama sonrası dış denetimlerinin genel amacı, genel yönetim kapsamındaki kamu idare ve kuruluşlarının mezkur Kanun […]