Basit usul mükellef nedir?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 37'nci maddesine göre ticari kazanç, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve bu Kanunda yazılı bilanço hesabı, işletme hesabı ve basit usule göre tespit edilir.

Basit usul mükellef nedir?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37’nci maddesine göre ticari kazanç, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve aynı Kanunda yazılı bilanço hesabı, işletme hesabı ve basit usule göre tespit edilir. Yani, ticari kazanç elde eden gelir vergisi mükellefleri için yukarıdaki 3 farklı mükellefiyet çeşidi öngörülmüştür. Basit usul şartlarını taşıyıp basit usul mükellef kabul edilenler vergilendirme işlemleri açısından basit usul mükellef denir.

Basit usul mükellef olmanın şartları

Basit usulde mükellefiyette ticari kazancın tespiti, 193 sayılı Gelir vergisi Kanunu’nun 46’ncı maddesinde açıklanmıştır. Basit usulde mükellef olabilmek için Gelir Vergisi Kanunu’nun 47’nci maddesindeki genel şartlar ile 48’inci maddesindeki özel şartları topluca taşımak ve aynı zamanda, aynı Kanunun 51’inci maddesindeki sayılan işleri de yapmamak gerekir.

Bunun yanında, Bakanlar Kurulu Kararnamelerindeki belirtilen işler ile bu Kararnamelerde belirtilen illerdeki nüfus sayıları da dikkate alınarak belirlenen işleri de ayrıca yapmamak gerekir.

CEVAP BIRAKIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz