Azalan bakiyeler usulü amortisman

213 sayılı Vergi Usul Kanununda üç farklı usulde amortisman uygulanması öngörülmüştür.

Azalan bakiyeler usulü amortisman nedir?

Amortisman ayırırken önceki dönemlerde ayrılan amortisman tutarlarının tenzil edilmesi ve kalan tutarın son dönemde yok edilmesiyle hesaplanan amortisman usulüne azalan bakiyeler usulü amortisman denir.

Azalan bakiyeler usulü amortisman oranı

Azalan bakiyeler yönteminde amortisman oranı, normal amortisman oranının iki katı olarak uygulanmaktadır. Ancak, bu oran hiçbir şartta yüzde 50’lik oranı aşamamaktadır. Fakat VUK’ta böyle olmakla beraber, TFRS’de böyle bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bu nedenle, TFRS’de amortisman ayırırken yüzde 50’lik üst oran dikkate alınmayacaktır. Buradan da anlaşılacağı üzere, amortisman ayrılırken hangi kanuna göre ayırıyorsak, o mevzuatı dikkate almamız gerekir.

Amortisman yöntemleri

213 sayılı Vergi Usul Kanununda üç farklı usulde amortisman uygulaması öngörülmüştür. Bunların birincisi, mezkur kanunun 315. maddesindeki normal amortisman usulü, ikincisi aynı kanunun mükerrer 315. maddesindeki azalan bakiyeler usulü, üçüncüsü ise binek otomobiller için ayrı bir amortisman uygulaması olan kıst amortisman uygulamasıdır. Amortisman çeşitleri genel olarak Vergi Usul Kanununda üç farklı uygulama olmasına rağmen, TFRS’de ise dört farklı amortisman uygulanması öngörülmüştür.

Azalan bakiyeler yönteminde amortisman nasıl hesaplanır?

Azalan bakiyeler yöntemi amortisman uygulamasında amortisman tutarı, bir önceki yıl amortisman tutarının tenzili ile kalan tutar üzerinden hesaplanır. Azalan bakiyeler usulü amortisman uygulamasında son yıla kalan bakiye değer o yılda tamamen yok edilmektedir. Amortisman ayırmanın şartlarına buradan ulaşabilirsiniz.

1 YORUM

CEVAP BIRAKIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz